Свински хапки с карамел и рибен сос
Свинско с карамелен сос и бял ориз.
Необходими продукти:
- 600-700 г свинско месо
- 80 г захар
- 70 мл рибен сос
- 100 мл пилешки бульон
- 3 глави лук шалот
- 3 стръка пресен лук
- 3 скилидки чесън
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
- бял сусам за поръсване по желание
- бял ориз за гарнитура
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на хапки. Обтрийте със сол и пипер и покапете с 1 с.л. олио. Сгорещете тиган много. Сипете вътре мръвките и гответе 2-3 минути докато се запечатат от всички страни. Прехвърлете в чиния.
2. Наситнете шалота, чесъна и бялата част на пресния лук. Зелената част нарежете косо. Сипете 2 с.л. олио в тигана, в който запечатахте месото и запържете шалота, бялата част и чесъна докато придобият леко златист тен. Прехвърлете ги при месото.
3. В тенджера изсипете захарта и подгрейте докато се получи леко златист карамел. Залейте с бульона и фиш соса и бъркайте докато стане гладък сос. Оставете да ври на умерен към слаб огън 5-8 минути.
4. Добавете месото и лука, които запържихте преди малко, в соса. Оставете да къкри до готовност на месото - около 25 минути.
5. В чинии сипете бял ориз и разпределете месото и соса отгоре. На финала поръсете със зелените части на пресния лук и семена сусам по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ