Свински хапки с чесън и задушени картофи
Задушено свинско с чеснов сос и картофи.
Необходими продукти:
- 1 кг постна свинска плешка
- 1 кг картофи
- 1 глава чесън
- пикантина (или друга осолена подправка по избор)
- ½ ч.ч.червено вино
- соев сос
- черен пипер
- олио или зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете чесъна и го задушете с олиото в голяма тенджера и под капак за да пусне аромата си.
2. По дъното на тенджерата върху вече задушеният чесън наредете парчетата месо с големина около 5-6 сантиметра.
3. Задушете ястието под капак за 20-30 минути, без да добавяте вода. Свинското месо има влага, която на този етап му стига за да се задуши.
4. След като се изпари влагата от месото, върху него се наредете средно големи картофи, нарязани на половинки. На този етап може да добавите половин чаша червено вино или вода. Манджата се оставя да къкри на тих огън за 20 минути.
5. Малко преди да изключите задушеното овкусете със соев сос и пикантина.
6. Наблюдавайте ястието и се стремете да остане сос в тенджерата. Ако течността изври долейте малко вода. Идеята е ястието да се поднесе в собствен сос.
*Използвайте за приготвянето на това ястие по-голяма тенджера. Така ще имате място за месото, което да наредите по дъното на тенджерата. А върху него ще имате място да подредите и картофките. Свинското се готви под капак - задушава се, не се пържи.
Добър апетит :-)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ