Свински хапки със сметана и соев сос
Свинско в сметанов сос с пикантна нотка.
Необходими продукти:
- 1 кг шарено свинско филе
- 2 с.л. олио
- 200 г лук (1-2 глави)
- 6 скилидки чесън
- 1/4 ч.л. лют пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 80 мл оцет
- 4 дафинови листа
- 80 мл соев сос
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 250 мл вода
- 1 с.л. захар
- 250 мл течна млечна готварска сметана
- 1-2 стръка пресен лук
- люто чушле по желание
Начин на приготвяне:
1. Месото нарежете на хапки. Лука - на тънки полумесеци, а чесъна наситнете или намачкайте в хаванче или с преса.
2. Вземете тенджера и сгорещете в нея олиото на силен огън. Пуснете половината от месата вътре и гответе 3-4 минути, като въртите с щипки, за да се запечатат от всички страни. След това извадете и без да слагате нова мазнина, повторете "упражнението" и с втората половина месца. Като побелеят от всички страни, ги извадете.
3. Намалете огъня на умерен и добавете лука. Гответе 3 минути, добавете чесъна, лютия пипер, дафиновите листа и солта. Гответе още 2-3 минути като разбърквате. Лукът трябва да стане златист, но да остане сочен.
4. Налейте оцета, кипнете, след 1 минута залейте със соевия сос и добавете черния пипер. Гответе още 1 минута.
5. Залейте с водата, върнете месото в ястието, добавете захарта и кипнете. Захлупете с капак и оставете да къкри 30 минути.
6. Залейте със сметаната, кипнете и гответе 10 минути. След това прибавете наситнен пресен лук, разбъркайте и махнете от огъня.
7. Поднесете топло със соса от готвенето и по желание поръска от още пресен лук и шайби люто чушле.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ