Свинска осмянка с червено вино
Свинско с картофи, моркови и винен сос с лук.
Необходими продукти:
За месото:
- 1 кг свинска осмянка (месо от корема на прасето)
- сол
- черен пипер
- чесън на прах
За зеленчуците:
- картофи, нарязани на кубчета
- млади моркови, нарязани на едри парчета
- 1 глава лук, нарязана на дебели филии
- 3-4 скилидки чесън, цели
- гъби шийтаке
- сол
- черен пипер
- магданоз
- малко червено вино
За соса:
- червено вино (може Каберне совиньон)
- телешки бульон
- масло
- зехтин
- 1 дребен лук шалот
- 2 скилидки чесън, накълцани
- 1 дафинов лист
- 1 щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Подсушете кожата на свинското месо и след това направете резки в нея с нож. След това втрийте в нея сол, черен пипер и чесън на прах. Междувременно сложете в един съд нарязаните зеленчуци, малко червено вино, сол и магданоз и предварително загрейте фурната до 120°С.
2. В средно голяма тава сложете зеленчуците и над тях месото. Намажете месото със зехтин и го сложете във фурната за около 3 часа. Ако кожата не стане хрупкава при тази ниска температура, увеличете я на 230°С.
3. Около 20 мин. преди месото да се е опекло, започнете да приготвяте соса.
4. В тенджера запържете лука шалот и чесъна в зехтин и разтопено масло. Преди да започнат да покафеняват, излейте малко червено вино и телешки бульон. Добавете сол и черен пипер, дафинов лист и щипка захар. Варете, докато течността намалее. Извадете дафиновия лист, чесъна и лука шалот и сервирайте соса заедно с месото и зеленчуците.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ