Регистрация

Сарми от лаваш с кайма в доматен сос

Сарми от лаваш с кайма в доматен сос
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1014

Сарми от кори за баница с кайма и зеленчуци в сос от домати и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 1 голяма глава лук
  • 1 голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • връзка магданоз
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 големи лаваша или 2 дебели правоъгълни кори за баница
  • 5 с.л. доматен концентрат
  • 400 мл вода
  • 4 с.л. млечна готварска сметана
  • сол и пипер
  • 100-150 г кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Изсипете каймата в купа и чукнете при нея яйцата.

2. В чопър наситнете лука с моркова, магданоза и чесъна и добавете към другите съставки. Овкусете със сол и пипер.

3. Замесете каймата и останалите продукти заедно.

4. Разстелете голяма питка лаваш или дебела кора за баница и намажете с кайма. Разстелете втора и направете същото. Броят на корите или питките лаваш зависи от техните размери. Оставайте си ненамазан финалния ръб. Намокрете с вода и завийте на стегнато руло към него. Водата ще помогне да се залепи. След това нарежете на напречни рулца с дължина около 4 см.

5. Вземете кръгла тава - най-добре ако имате такава за торти с падащо дъно. Подредете плътно рулцата в нея и я сложете във втора по-голяма тава, за да опазите фурната от протичане на соса.

6. Смесете доматения концентрат със сметаната, налейте половината от водата и разбъркайте, овкусявайки със сол и пипер. Залейте рулцата и налейте още вода, колкото да достигне до върха на рулцата.

7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.

8. Рендосайте кашкавала, поръсете отгоре и допечете за още 5-6 минути.

9. Сервирайте топли като сармички, по желание с поръска от свежи листа магданоз.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта