Салата Цезар с пиле и крутони
Зелена салата с крутони и печено пилешко.
Необходими продукти:
За соса:
- 30 г аншоа
- 2 скилидки чесън
- 2 жълтъка
- 1 с.л. винен оцет
- 1 ч.л. горчица
- 80 мл зехтин
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. вода
- 30 г пармезан
За крутоните:
- 150 г бял хляб (франзела или багета)
- 2 с.л. зехтин
- 10 г пармезан
За пилешкото:
- 1 пилешка гърда (около 150-200 г)
- сол и пипер
- 2 с.л. зехтин
За салатата:
- 200-250 г салата романо или друга зелена салата по избор
- 2 с.л. лимонов сок
- сол
- 15 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Аншоата нарежете много на ситно - да бъде почти като смляна. Смесете с намачкания чесън и заделете. Жълтъците изсипете в купа, добавете оцета и горчицата и разбъркайте с тел. След това постепенно при упорито и енергично бъркане наливайте зехтина на части. Трябва да се получи нещо като течна жълта майонеза. Добавете аншоата с чесън и разбъркайте. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте пак. Налейте лимоновия сок и водата и разбъркайте финално.
2. Хляба нарежете на кубчета. Сгорещете зехтина за крутоните в тиган и изсипете хляба. Печете и бъркайте докато кубчетата хванат златиста коричка. Поръсете с настъргания пармезан и оставете да се разтопи за 30 секунди. Разбъркайте и махнете от огъня.
3. Пилешката гърда разрежете на ветрило през средата. Овкусете двустранно със сол и пипер и запечете в намазнен със зехтин наребрен тиган за по 3-4 минути от страна. Изчакайте да се охлади и нарежете на лентички.
4. Измийте листата зелена салата и ги накъсайте в купа или нарежете на едро. Посолете, залейте с лимоновия сок и размешайте. Залейте с част от дресинга, разбъркайте отново и разпределете в порции.
5. Отгоре подредете слайсове пилешко, покапете с останалия дресинг и поръсете малко рендосан пармезан. Сервирайте веднага, за да не се скашкат крутоните от соса.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ