Салата с пушен омар и цвекло
Много, много изискана салата с морски дарове.
Необходими продукти:
За цвеклото:
- 2 средно големи глави жълто цвекло
- 2 средно големи глави червено цвекло
- 1/4 чаша плюс 2 с.л. зехтин
- 1/4 чаша пресен лимонов сок
- сол и черен пипер
За опушването на омарите:
- 2 омара
- 1 чаша кафява захар
- 2 с.л. черен чай, слаб (например жасминов)
За масления сос с естрагон:
- 2 с.л. смлян лук шалот
- 1/4 чаша бяло вино
- 1/4 чаша бял винен оцет
- 1/2 чаша масло, нарязано на малки парченца
- 1/4 ч.л. лют червен пипер
- сол на вкус
- 2 с.л. смлян пресен естрагон
Начин на приготвяне:
На цвеклото:
1. Измийте цвеклото и изрежете корените и стъблото. Наръсете с 2 с.л. зехтин.
2. Изпечете цвеклото в предварително загрята на 180 С фурна докато омекне достатъчно (проверете с нож) – около час и половина.
3. Когато цвеклото изстине, обелете, нарежете и наръсете със сол, черен пипер, лимонов сок и останалата част от зехтина. Най-добре е да направите всичко това един ден предварително, за да извлечете всички аромати.
Опушване на омара:
1. Нанесете смъртоносния удар като разрежете главите на омарите между очите. Задушете ги за 8 минути като счупите леко черупката, за да може влагата по-лесно да прониква до месото на омара.
2. Наръсете на дъното на еднократна алуминиева тавичка кафявата захар и покрийте с листата чай. Включете уреда си за опушване и сложете омарите върху решетка, поставена над тавичката с кафявата захар и чаените листа. Кафявата захар се стапя и листата изгарят, отделяйки много ароматен пушек. Когато видите пушека, изключете уреда и оставете омарите да се готвят около 10 минути, не повече. Извадете месото на омара и го нарежете на хапки – можете да извършите тази процедура предварително и да запазите месото в хладилника.
На масления сос с естрагон:
1. Смесете лука шалот, виното и оцета в тенджерка, кипнете и оставете да ври до получаването на течност с гъстотата на сироп.
2. Изключете котлона и прибавете малко по малко маслото като енергично тръскате тенджерката, за да се разтвори, не бъркайте, защото сосът става по-обемен ако просто разклащате съда.
3. Овкусете соса със сол, черен пипер и естрагон. Сосът не може да се съхранява, затова го пригответе непосредствено преди сервирането.
Сглабяне на салатата:
1. Леко претоплете омара и цвеклото в предварително загрята на 160 С фурна, внимавайте да не станат горещи.
2. Наредете цвеклото върху чиния за сервиране, покрийте го с омара и наръсете с масления сос с естрагон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ