Салата с пилешко, айсберг, листни зеленчуци и дресинг
Пищна салата от листни зеленчуци с пилешко месо, чери домати, яйце и майонезено-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 4 пилешки пържоли (по-красиво е от гърди, но е по-вкусно с пържола от бут)
- 150 мл + 4 с.л. зехтин
- сол и пипер
- 8 листа айсберг
- 100 г микс от листни зеленчуци, в които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да има и рукола
- 5 яйца
- 8 чери домата
- 4 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. захар
- малко олио при необходимост
- 1-2 ч.л. горчица (зависи колко е силна)
- 50 мл лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Пилешките пържоли обтрийте със сол и пипер и покапете с 4 с.л. зехтин. Приберете в найлонов плик или стреч фолио в хладилника за 10-тина минути докато си подредите останалите продукти.
2. Четири от яйцата пуснете да се сварят като варите минимум 4 минути след кипването на водата. Ако ги искате леко рохки, махнете след 4-тата минута; ако пък желаете да са твърдо сварени – варете 8 минути.
3. Направете си дресинга – той може да почака реда си след като е готов. За целта чукнете сурово яйце на стайна температура в купата на пасатора за супи. Добавете 1/3 ч.л. захар и щипка сол. Започнете да разбивате като постепенно наливате в сместа зехтина. Трябва да се получи майонеза. Ако е прекалено рядка, налейте олио (около 1-3 с.л.). След това добавете скилидките чесън, горчицата и лимоновия сок и пюрирайте отново. Работете на ниска степен на пасатора. Трябва да се получи сравнително гъст сос. Ако е прекалено твърд, можете да разбъркате с лъжичка кисело мляко или да добавите още лимонов сок.
4. Сега вече можете да извадите грил тигана и да изпечете двустранно пилешките пържоли на него. Слагайте на силен огън и намалявайте температурата на умерена. Гърдите гответе за по 4 до 5 минути от страна, а бутна пържола печете за 7-8 минути от страна.
5. Измийте листните зеленчуци и отцедете от водата. Яйцата обелете и нарежете на четвъртини, а чери доматите разполовете.
6. Започнете да сглабяте салатата директно в големи индивидуални блюда – 4 на брой. Тази салата е голяма и пищна и не е необходимо друго предястие. На дъното на всяка чиния накъсайте по 2 листа айсберг. Отгоре разпределете по шепа листни зеленчуци с рукола. След това по 4 половинки чери домат, по 4 четвъртини яйце.
7. Изпеченото пилешко нарежете на ленти и сложете отгоре. На финала, директно преди сервиране, залейте с дресинга. Поднесете – семейството или гостите ще ахнат пред тази пищност. Ако я готвите за себе си – може да я обявите за диетично основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ