Салата с китайско зеле, пилешко и сметана
Предястие от китайско зеле с пилешко, краставица, чушки, царевица и майонезена заливка или сос от заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 350 г пилешки гърди
- парче морков, лук, целина, дръжки магданоз или копър, зърна бахар и черен пипер, ако искате да си направите домашен бъльон за друго готвене
- 150 г китайско зеле
- 1 голяма червена сладка чушка
- 1-2 краставици (зависи от размера)
- 1 малка консерва царевица (около 350 мл)
- листата на връзка копър
- сол и черен пипер на вкус
- 3 с.л. майонеза или заквасена сметана (можете и да смесите двата продукта в съотношение на вкус, за да получите количеството от 3 с.л.)
Начин на приготвяне:
1. Пилешки гърди можете да използвате, ако ви е останало месо от купено печено пиле на грил или предишно готвене на пиле. Ако не - кипнете 1 литър вода, пуснете вътре мрвката и оставете 4 минути. След това отпенете, по желание добавете парчета от зеленчуци и подправки и варете 30-35 минути на умерен към слаб огън. След това месото охладете, а бульона си прецедете и запазете за друго готвене.
2. Листата китайско зеле измийте и положете едно върху друго добре отцедени от водата. Разрежете 3 пъти по дължина и след това нарежете на напречни тънки лентички. Изсипете в купа.
3. Краставицата и чушката също почистете и нарежете на лентички. Добавете към зелето.
4. Отцедете царевицата от сока на консервата и изсипете при останалите продукти.
5. Месото нарежете на малки парченца, копъровите листа измийте и наситнете и вкарайте и тях в купата.
6. Овкусете със сол и пипер, залейте със заквасена сметана, майонеза или микс от двете и разбъркайте. Опитайте на вкус, подправете още при необходимост и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ