Салата от кисели зеленчуци в буркани
Салата от мариновани моркови с целина и дайкон.
Необходими продукти:
- 1 дайкон
- 3 стебла целина
- 3-4 моркова
За маринатата:
- 500 мл вода
- 2 с.л. захар
- 1,5 с.л. сол
- 75 мл оцет (най-добре оризов, но може и ябълков или светъл балсамов)
За туршията:
- 1-2 чилита или малки люти чушлета
- 2-4 г зърна хрян
- семена сусам за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Обелете дайкона и морковите. Измийте добре целината.
2. Разделете морковите на половинки през средата на дължината. После нарежете през ширината и след това превърнете в гредички. На подобни по големина парчета трябва да стане и дайконът.
3. Остана целината. Разделете стеблата на 3-4 части, близки по дължина на другите гредички и след това всяко парче разполовете през средата по специфичната извивка на стеблото. Така ще станат съвсем равномерни.
4. Вземете 1 голям или 2 по-малки буркана и на дъното им сложете по люто чушле (леко цепнато в долния край) и 2 г . семена горчица. Отгоре подредете зеленчуците възможно най-плътно, като ги редувате, за да е по-шарено.
5. Подгрейте водата в касерола, добавете солта и захарта и налейте оцета. Кипнете.
6. Залейте с врялата марината зеленчуците в бурканите и захлупете здраво с капак.
7. След охлаждане на бурканите приберете в хладилник за 2 дни.
8. Сервирайте като салата с поръска от семена сусам по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ