Родопски клин - оризова баница със сирене
Родопска баница с ориз и домашни точени кори.
Готвенето на родопски клин е част от родната кулинарна традиция, но малцина посмяват да правят оризова баница у дома си. Все пак крайният резултат изглежда зашеметяващо и може да оправдае усилията като нахрани цялото семейство с българско ястие, което рядко може да се намери или поръча в заведение.
Първо оризът се слага във вода, за да се свари на умерен огън. Не усилвайте котлона, а си го оставете да къкри докато абсорбира течността. Това време ще ви е нужно, за да си направите домашно тесто за баница. Сложете оцет, съветва Иван Звездев, за да се точат по-лесно корите. Готовото тесто се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма.
Плънката се прави като в купа се разбиват яйца със сирене и се добавя свареният ориз. Тиган се намазва с масло. По-голямата кора се разточва тънко и се мята в съда, като се оформят бордове. Залива се с плънката, а отгоре се захлупва с втората кора. Пече се 10-тина минути на умерен огън и се обръща с помощта на дъска. Отново се маже щедро с масло. Допича се за още 10 минути.
По желание на финала можете да поръсите с балканска чубрица, да намажете с чесново масло или да овкусите със сушен сминдух или мащерка. Така ще замирише още по-силно на българска народна кухня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ