Регистрация

Ризото с пармезан и пикантни скариди

Ризото с пармезан и пикантни скариди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3200

Ориз с морски дарове и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За ризотото:

  • 3-4 ч. ч. пилешки бульон
  • 4 с. л. масло
  • 1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • 1 ½ чаши ориз „Арборио”
  • голяма щипка шафран (по избор)
  • 1 чаша сухо бяло вино
  • ½ ч. л. сол
  • пипер
  • 1 / 3 ч. ч. настърган пармезан (плюс още за украса)

Скариди:

  • 500 г средни скариди, обелени, вената отстранена
  • 2 скилидки чесън
  • червен пипер на люспи (на вкус)
  • 1 с. л. зехтин
  • сол и пипер


Начин на приготвяне:

На ризотото:

1. Сложете бульона в средно голяма тенджера и включете докато заври, след което го оставете на слаб огън, за да остане топъл.

2. В друг съд разтопете 2 супени лъжици масло на умерен огън.Добавете лука и чесъна, като разбърквате, и запържете докато лука стане прозрачна - около 5 минути.

3. Добавете ориза и поразбъркайте, докато стане прозрачен - около 2 минути.

4. Добавете шафрана и виното и варете докато течността се абсорбира - от 3 до 5 минути.

5. Прибавете с черпак ½ чаша бульон към ориза и разбърквайте периодично докато се абсорбира. Продължете да добавяте по ½ чаша докато оризът се свари, но внимавайте да не го разварите - между 20 и 25 минути.

6. Добавете останалото масло, солта и пипера и 1 / 3 чаша пармезан. Разбъркайте и пробвайте на вкус дали има нужда от още сол.

7. Сервирайте веднага, поръсено с пармезан (по желание).


На скаридите:

1. В тиган загрейте зехтина на умерена температура.

2. Добавете скаридите, чесъна и червения пипер, като разбъркате на няколко пъти. Покрийте с капак и оставете да къкри докато скаридите станат бледо розови, махнете капака и варете още малко докато станат по-тъмно розови, но когато станат наситено розови, спрете веднага котлона, иначе рискувате да прегорят.

3. Добавете сол и черен пипер и сервирайте с ризотото и може би малко грах.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта