Рибена супа с картофи и запръжка
Супа с рибни остатъци, рибно филе, зеленчуци и картофи тип рибена чорба.
Необходими продукти:
- 2,5 л вода
- 1 с.л. сол
- 600 г обрезки от риба - рагу, глави, опашки, перки, хриле и др.
- 400 г картофи
- стеблата на връзка магданоз и/или копър
- 2 дафинови листа
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук - около 220 г общо
- 200 г корен целина
- 1 морков - около 120 г
- 4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 400 г рибно филе от вид по избор
- листата на връзка магданоз и/или копър
Начин на приготвяне:
1. Сипете водата в тенджера, добавете солта и кипнете.
2. Измийте обрезките от риба и ги пуснете в тенджерата. Намалете на слаб към умерен огън - колкото да поддържа водата леко вряща. След 3-4 минути отпенете бульона. Сложете капак и оставете да къкри 20 минути.
3. През това време си направете заготовки за запръжката. Нарежете на ситно лука, моркова - на полумесеци, картофите и целината - на кубчета, а чесъна - на много малки парченца.
4. Пуснете в тенджерата дафинов лист и дръжки магданоз и/или копър, като вържете дръжките с конец, за да не "бягат" из цялата супа. Добавете и картофите в тенджерата и сложете отново капак. Оставете на слаб огън докато сте готови с останалата част от запръжката (около 20 минути)
5. Сипете олиото в тиган и сгорещете на умерен огън. Запържете лука за 3 минути, добавете целината, гответе и бъркайте още 2 минути, след това прибавете моркова, сложете капак, намалете котлона и гответе 4-5 минути. Прибавете чесъна, разбъркайте, похлупете и оставете да се задушава на слаб към умерен огън за 8-10 минути.
6. Извадете от къкрещия бульон рибните обрезки, дафиновите листа и дръжките от билки. На тяхно място сипете черния пипер, добавете парчетата рибно филе на едро и запръжката от тигана. Разбъркайте, сложете капак и гответе 5-10 минути.
7. През това време почистете и накъсайте месцата от обрезките, ако има такива. Върнете ги в супата.
8. На финала поръсете с наситнените листа на билките, чиито дръжки използвахте за бульона. Разбъркайте, сложете капак и оставете за 5 минути на изключен котлон. Хапвайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ