Риба яхния в зеленчуков сос
Задушена риба в доматен сос с моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1 кг рибни котлети или цяла почистена риба без глава и опашка (може с гръбната кост)
- сол и пипер
- 2 глави лук
- 4 средни по размер червени твърди домата
- 4 средни моркова
- 3 с.л. олио
- 15 зърна черен пипер + 1,5 ч.л. сол
- 100 мл вода
- 2-3 дафинови листа
- 1 ч.л. сух кориандър, ако имате
- сварен бял ориз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете рибата или котлетите на парчета с тегло около 100 грама. Работете на око, няма смисъл да вадите домакинската везна. Измийте рибата, подсушете и обтрийте със сол и пипер. Оставете настрана.
2. Рендосайте морковите, доматите обелете и също минете през едро ренде, а лука - наситнете.
3. Сгорещете олиото в тенджера. Изсипете лука и бъркайте на умерен огън 3 минути. Добавете морковите и гответе още 5 минути.
4. Овкусете със зърната черен пипер, 1,5 ч.л. сол и кориандър, ако имате. Пуснете дафиновите листа, залейте с доматите и разбъркайте. Ръснете щипка захар за регулиране на киселинността. След това залейте с водата и изчакайте да закъкри.
5. Напъхайте рибните парчета в зеленчуковия сос, сложете капак и оставете да се готви като леко намалите огъня за 25 минути.
6. През това време можете да измиете 200 г бял ориз и да го сварите в 500 мл вода с малко сол.
7. Ако сте правили ориз, разпределете го на дъното на чинии, полейте със зеленчуковия сос на рибата и след това положете парчета риба. Поднесете. Ако ли не, сервирайте си ястието с хляб или варени картофки за топкане на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ