Риба с картофи и нахут в доматен сос
Рагу от риба по испански, подобно на паеля или рибна яхния.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 500 г картофи
- 3 с.л. рибен сос (ако имате)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сладък пипер
- 1/2-1/3 ч.л. лют пипер (може да пропуснете)
- 1/2 ч.л. сол
- 400 мл консерва домати в доматен сос
- 125 мл вода
- 1 с.л. захар
- 500 г рибно филе без кости (може да опитвате с всякакви видове филетирана бяла риба или друга риба по избор)
- 300 г нахут от консерва
- кората на 1 лимон (потърсете си лимон с ядлива кора)
- 3 скилидки чесън
- скариди или наденички по избор - около 200 г
- сокът на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, а картофите обелете и нарежете на малки кубчета.
2. Сгорещете 2 с.л. в тиган и запържете лука за 2-3 минути на умерен огън. Добавете картофите и гответе и бъркайте 5 минути.
3. Овкусете с рибен сос, сол, червен, черен и лют пипер и размешайте. След минута налейте консервата домати и водата и изчакайте да заври. Разбъркайте хубаво и сложете капак. Оставете да се готви 30 минути като намалите огъня на слаб към умерен.
4. Рибното филе нарежете на едри парчета - по около 4 в порция. Почистете скаридите, ако са с вена. Ако пък ще ползвате наденичка, нарежете на кръгчета.
5. Добавете захарта в ястието след като е изтекъл половин час къкрене. Разбъркайте и вкарайте парчетата риба вътре. Отгоре залейте с нахута от консерва, рендосайте лимоновата кора, намачкайте чесъна и размешайте отново. Подредете скаридите или резените наденица, изстискайте лимоновия сок и без да бъркате повече сложете капака.
6. След 7 минути ястието е готово. Опитайте парче риба, за да сте сигурни. Поръсете с листа магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ