Равиоли със спанак и фета в доматен сос
Домашни равиоли без месо.
Необходими продукти:
За пастата:
- 1 яйце
- 3/4 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. глутен
За пълнежа:
- 125 г замразен спанак, нарязан
- 1 малка глава лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, счукан
- 50-100 г сирене фета, натрошено
- индийско орехче
- сол
- галета
За соса:
- 1 консерва нарязани домати
- 1 скилидка чесън, счукан
- сол
Начин на приготвяне:
1. На тестото: Смесете яйцето, брашното и глутена в купа и омесете гладко тесто. Увийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника, докато приготвяте плънката. След това прокарайте тестото през машинка за паста (или разточете с точилка), до получаването на много тънка кора.
2. На пълнежа: Изпържете лука със зехтин в тиган с капак до омекване. Добавете чесъна и спанака и гответе до омекване. Настържете малко индийско орехче, на вкус (около 1/4 ч.л.) и сол, но имайте предвид, че сиренето също е солено. Отцедете сместа от излишната течност или добавете галета, за да я направите по-суха. Оставете да се охлади и натрошете сиренето.
3. Сложете по 1 ч.л. от пълнежа на половината от листа паста, на разстояние около 2 см една от друга. Захлупете с другата половина на кората, като преди това намажете краищата и между пълнежа с малко вода. Нарежете пастата на равиоли и притиснете хубаво краищата им, за да излезе въздухът и да не се отворят при готвенето.
4. На соса: Сложете доматите в тенджерка и добавете чесъна и сол на вкус. Оставете да къкри за поне 20 мин. до сгъстяване (междувременно може да приготвите пастата).
5. Сложете вода в голяма тенджера и изчакайте да заври. Сипете равиолите и варете за около 2-3 мин. до готовност. Отцедете в гевгир и поднесете със сос, поръсени с хубав зехтин, прясно смлян пипер и пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ