Пържени свински пържоли с маринован лук
Мариновано свинско в кисело мляко, запържено на тиган и поднесено с поръска от маринован лук с магданоз.
Необходими продукти:
- 4 или 8 свински пържоли без кост - около 1,2 кг общо
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 300 мл кисело мляко + 150 мл вода или директно 500 мл кефир
- 2 глави лук + 1/3 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 ч.л. сумак, ако имате
- 1 с.л. оцет
- 2 връзки магданоз
- 5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Свинските пържоли обтрийте със сол, черен пипер и кимион и начукайте, за да се поизтънят, но без да стават прекалено тънки. Прехвърлете в купа.
2. Разбъркайте киселото мляко с водата или използвайте директно кефир. Залейте месото и приберете в хладилник за поне 7 часа. Може да държите до 24 часа, като знаете - колкото повече престоява месото в маринатата, толкова по-крехко и сочно ще стане.
3. Лука нарежете на полумесеци, разделете влакната и прехвърлете в купичка. Поръсете със солта, пипера, сумака и сипете оцета. Настискайте с ръце и приберете в хладилника да се маринова заедно с месото.
4. Сгорещете олиото в тиган и пържете пържолите двустранно на умерен огън за по 4 минути от страна. Не оттръсквайте идеално от полепналото мляко. Останало върху мръвките, то придава допълнителен приятен вкус.
5. Наситнете магданозените листа и разбъркайте с лука.
6. Сервирайте пържолите като поръсите с лучено-магданозената смес.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ