Пържени картофи с кайма и лук
Домашни пържени картофи с месо и подправки - хем чипс, хем основно.
Необходими продукти:
- 700 г картофи
- 4 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сушен копър, ако имате
- 1 глава лук + 2 с.л. олио
- 700 г кайма + 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на гредички с дължина около 4 см. и ширина и дебелина около 2-2,5 см.
2. Лука нарежете на тънки полумесеци.
3. Работете едновременно на два котлона. В единия тиган сгорещете 4 с.л. олио на умерен към силен огън, а в другия - 2 с.л. олио на умерен огън. Изсипете картофите в по-голямото количество мазнина, а лука - в по-малкото. Картофите гответе 10-15 минути при периодично разбъркване докато станат приятно златисти от всички страни. Още преди да са хванали коричка, ги подправете с 1/2 ч.л. сол и сух копър, ако имате. Можете да иползвате и листенца пресен, но ще се усещат по-слабо.
4. Докато готвите картофите, паралелно гответе и месната част. След 4 минути задушаване на лука добавете каймата и разрохкайте на трохи. Овкусете с 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер и гответе при периодично мешане 10 минути.
5. Когато картофките са златисти и добре изпържени, изсипете каймяната запръжка при тях и гответе и бъркайте 4-5 минути като намалите огъня на умерен към слаб.
6. Поръсете с листенца пресен магданоз и разпределете в порции. Хапнете си вкусно и хрупкаво домашно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ