Пържени домашни понички с мармалад
Пържени понички от домашно тесто с плодова плънка и захарна поръска.
Необходими продукти:
- 2 с.л. суха мая
- 60 г захар
- 120 мл топла вода
- 350 г брашно
- 2 яйца
- 50 г масло
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. сол
- олио за пържене на маслена баня
- пудра захар за поръсване
- мармалад от вид по избор за плънката
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете топла вода, добавете маята и 1 с.л. от захарта. Оставете за 10 минути да почива докато шупне.
2. През това време пресейте брашното в купа, смесете със захарта, солта, индийското орехче. Смесете и оформете кладенче.
3. Разтопете маслото, а яйцата разбийте.
4. Изсипете в кладенчето маята, маслото и яйцата. Замесете меко и нелепнещо тесто. Поставете в намазнена купа, покрийте със стреч флио и оставете да почива 30-тина минути.
5. Премесете тестото и разделете на 12-16 парчета. Оформете от тях сплеснати топчици и оставете да втасват на топло място за 1 час.
6. Сгорещете олио в дълбок съд за пържене на маслена баня. Застелете си и чиния с домакинска хартия за попиване на мазнината.
7. Пържете поничките докато станат бухнали и със златиста коричка.
8. След охлаждане напълнете с крем като изсипете мармалад в пош и шприцовате сладкото в поничките. Отгоре поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ