Пържена риба треска и чипс
Британска рецепта за фиш енд чипс.
Необходими продукти:
- 4 порции прясна риба треска
- 1 купичка брашно за рибата
- 225 г самонабухващо брашно
- 330 мл нискоалкохолна студена бира
- 6/8 големи картофа нарязани на тънки филийки за чипс
- (малцов) оцет
- сол и пипер
- около 2 литра олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте тигана до 180 градуса.
2. Изпържете картофите, нарязани на тънко докато омекнат, но преди да потъмнеят. Извадете ги от мазнината и ги оставете настрани.
3. През това време смесете самонабухващото брашно и бирата. Целта е да се получи плътна и хомогенна кремообразна консистенция. Ако е необходимо разредете с още бира.
4. Подправете порциите риба треска със сол и пипер. Поръсете я с брашно, за да може сместа да полепне по рибата по-добре. Потопете рибата в бирената смес, докато я покрие изцяло.
5. Пържете рибата в мазнината с температура 180 градуса около 10 минути до златисто. Следете количеството олио да не намалява, добавяйте помалко, за да не го охлаждате прекалено много докато пържите.
6. Когато опържите рибата, оставете я настрани.
7. Сложете отново картофения чипс в същата мазнина и го пържете още няколко минути до златистокафяво.
8. Сервирайте рибата добре осолена, отгоре поръсена с малцов оцет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ