Пълнозърнести палачинки
Закуска с аромат на ванилия.
Необходими продукти:
За сухите съставки:
- 1 ч.ч. брашнена смес по избор: 1/2 пшенично брашно, 1/4 ръж, 1/4 брашно от лимец или други видове брашно по избор
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- подправки по избор: 1 с.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/8 ч.ч. кафява захар (по желание)
- масло или олио за намазване на тигана
- друго по избор: нарязания ядки, сушен банан, боровинки, сусамови семена
За течните съставки:
- 1 ч.ч. мляко (или суроватка)
- 1 разбито яйце (разбийте белтъка отделно, за да станат още по-пухкави палачинките)
- ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Смесете сухите и течните необходими продукти поотделно и след това заедно до гладкост.
2. Сгорещете тиган за пържене на силен огън, докато пусната капка вода изскача от повърхността му. Намалете огъня до умерен и намажете с масло или олио. Изсипете около 1/4 ч от течното тесто в тигана и го разпределете по дъното. Пържете до получаването на мехурчета по повърхността и обърнете от другата страна.
3. Поднесете с топинг по избор - плодов сироп, кисело мляко, заквасена сметана, бекон или шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ