Пълнени ябълки с бекон и плодове
Ябълкови кошнички с колбас, сушени плодове и кленов сироп.
Необходими продукти:
- 6 големи жълти ябълки
- 300 г бекон или друг колбас по ваш избор
- 300 г сушени плодове микс (сини сливи, стафиди, кайсии, смокини)
- 1 глава лук
- 50 г масло (+ още за пълнене на ябълките при печене)
- кленов сироп по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте ябълките, отрежете капачетата, но ги запазете. Издълбайте част от сърцевината с лъжица и си запазете онова, което става за ядене от нея. В никакъв случай не белете ябълките.
2. Подредете ябълките в тавичка, сложете по малско масло в тях, захлупете с капачетата и запечете на 180 градуса за 20-25 минути. Ако видите, че ябълките започнат да се спихват - извадете.
3. Нарежете колбаса на кубчета, а лука и сушените плодове - наситнете.
4. Сгорещете маслото, запържете в него лука, а после добавете колбаса, вътрешността на ябълките и сушените плодве. Гответе докато течността се изпари, а плодовете се надуят.
5. Напълнете ябълките със запръжката и по желание полейте с кленов сироп. Захлупете с капачетата.
Това е страхотно мезе за бяло сухо вино, но и с червено се връзва супер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ