Пълнени тиквички с кайма и ориз
Печени тиквички с плънка от месо с ориз и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 200 грама кайма смес
- 1/4 ч.ч. ориз (най-добре си вземете бланширан)
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 голяма тиквичка
- 2 с.л. сметана
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза до полуготовност.
2. Рендосайте морковите на едро ренде, а лука наситнете.
3. Запържете в нажеженото олио първо лука до покафеняване, след това добавете настъргания морков и гответе още няколко минути.
4. На следващия етап изсипете в запръжката каймата и отцедения от водата ориз и гответе 2-3 минути. Сложете сол и пипер на вкус, разбъркайте и оставете настрани да се охлади.
5. Тиквичката разрежете на три сравнително еднакви части по ширина.
6. С чаена лъжичка издълбайте сърцевианта на парчетата тиквичка така, че да заприличат на чашка - да имат дъно и стени, а по средата да са кухи.
7. Разбийте сметаната с 2/3 ч.ч. вода и изсипете на дъното на тавичка.
8. Подредете вътре купичките от тиквичка и ги напълнете със запръжката, смесена с изгребаната сърцевина.
9. Печете в средата на предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
10. Поднесете със заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ