Пълнена тиква със скариди
Бланширани с коняк скариди в сметанов сос, са плънка на печена тиква.
Необходими продукти:
- 1 зимна тиква, средно голяма
- 3 с.л. олио
- 900 грама средно големи скариди, почистени
- сол и бял пипер на вкус
- сока на 1 лимон
- 2 с.л. масло
- 2 глави лук, нарязани
- 1 ч.л. сладка паприка
- 1 ч.л. горчица на прах (или 2 ч.л. обикновена горчица)
- 6 с.л. коняк
- 2 ч.л. брашно
- 2 чаши сметана
- 1 и ¾ чаши крема сирене, размекнато
Начин на приготвяне:
1. Координирайте приготвянето на тиквата и скаридите, така че да става едновременно. Изрежете и отстранете горната част на тиквата, махнете всички семена и почистете вътрешността. Натрийте външната част с 2 лъжици олио. Печете 1 час на 120 градуса. Тиквата няма да потъмнее много през това време.
2. Докато тиквата се пече, овкусете скаридите със сол и бял пипер на вкус и поръсете с лимонов сок. Затоплете маслото и останалото олио в тиган и изпържете лука, докато омекне, без да потъмнява. Добавете скаридите и ги задушете, докато порозовеят, около 2 минути на всяка страна. Овкусете с паприка и горчица. Махнете тигана от котлона, изсипете коняк върху сместа със скаридите и ги запалете. Когато пламъците изгаснат, върнете котлона на огъня. Смесете брашното със сметаната и ги прибавете при скаридите. Бъркайте на ниска температура, докато се сгъсти. Добавете крема сиренето и продължете да бъркате на ниска температура, докато сиренето се разтопи. Опитайте и добавете още подправки ако е нужно.
3. Извадете тиквата и я сложете на поднос за сервиране. Изсипете вътре скаридената смес. Сервирайте с бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ