Пълнена патица с дробчета и кайма
Патица на фурна с плънка от месо и лук.
Необходими продукти:
- 1 патица
- сол, пипер и майорана на вкус
- 1/2 ч.л. индийско орехче на прах
- 300 г кайма (свинска, телешка или смес)
- 200 г пилешки дробчета
- 1 глава лук
- 1 яйце
- връзка магданоз
- мед и масло по желание за сос (по 1 с.л.)
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте патицата вътрешно и външно със сол, пипер и майорана и приберете в хладилника за една нощ или денонощие.
2. Наситнете лука, дробчетата нарежете на хапчици и смесете с каймата. Добавете сол и пипер, индийското орехче, яйцето и наситнения магданоз. Разбъркайте.
3. С получената смес напълнете корема на патицата. Зашийте или застопорете с клечки за зъби.
4. Поставете патицата върху решетка в тава, а отдолу сипете 100-150 мл вода. Увийте всичко това с алуминиево фолио.
5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 2:30 часа. Развийте фолиото и допечете за още 30 минути.
6. Ако искате сос, остържете остатъците от тавата, като добавите още малко вода при нужда. След това прецедете и добавете меда. Разбъркайте докато се разтвори от топлината и добавете задължително студено масло от хладилника. Размешайте докато и то се разтвори.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ