Пуйка на фурна с кисело зеле по български ала шеф Манчев
Печена пуйка със зимна гарнитура от кисело зеле и украса от сухи чушки.
За семейната трапеза на Коледа ЛИДЛ предлага охладена цяла пуйка за 5,99 лв. килограма. А ето и как шеф Иван Манчев сготви вкусната едра птица.
Необходими продукти:
- 1 цяла пуйка
- 2 кг кисело зеле
- 150 мл олио (Манчев сипа Promienna)
- 70 грама масло (виртуозният кулинар се спря на Pilos)
- 250 мл пилешки бульон (може да използвате и вода)
- 2-3 дафинови листа
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. червен пипер
За украсата (по желание):
- 3 сухи чушки
- 1 клонче розмарин
- 1 домат
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
2. Почистете пуйката, обтрийте я хубаво вътрешно и външно с маслото, а след това със солта, черния и червения пипер.
3. Сложете птицата в дълбока голяма тава и на дъното й сипете бульона (водата). Приберете да се пече и си засечете време, защото след 2:20 часа ще трябва да залеете пуйката със зелето.
4. Докато птицата се готви, нарежете киселото зеле на едро, сложете го в тенджера, овкусете със сол, черен и червен пипер и залейте с олиото. Оставете да къкри на умерен огън за 40-тина минути като периодично разбърквате.
5. След като изтече първоначално нароченото време за печене на пуйката, залейте я с киселото зеле и върнете във фурната за още 40-50 минути.
6. След това украсете ястието със сухи чушки, резени домати и лимон и клончета розмарин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ