Регистрация

Пудинг с фурми и карамел

Пудинг с фурми и карамел
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 2737

Десерт, с който ще впечатлите гостите.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пудингите:

  • 1 1/4 ч.ч. обикновено брашно и допълнително за поръсване
  • 1 1/4 ч.ч. фурми, без костилките, тънко нарязани на филийки по ширината им
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 3/4 ч.ч. вода (35-38ºC)
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • 2 големи яйца
  • 1 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
  • 4 с.л. неосолено масло, разтопено и охладено и допълнително за намазване

За карамеления крем:

  • 8 с.л. неосолено масло
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 2/3 ч.ч. пълномаслена сметана
  • ванилов сладолед за поднасяне

Начин на приготвяне:

На пудинга:

1. Загрейте предварително фурната на 175°C. Намаслете и набрашнете индивидуални купички за печене и ги постелете с изрязана хартия за печене, така че да се покрие дъното. Сложете купичките в тавичка, постлана с хавлиена кърпа.

2. Смесете половината фурми със содата за хляб и водата в купа или чаша, така че плодовете да са изцяло покрити. Оставете да се накиснат за 5-10 мин., отцедете и запазете вода. Заделете.

3. Смесете брашното, солта и бакпулвера в голяма купа.

4. В кухненски робот, разбийте останалите фурми с кафявата захар до хомогенност - около 5-7 завъртания на машината. Добавете заделената течност от накиснатите плодове, яйцата и ванилията, след това разбийте за около 10 сек. до получаването на гладка смес.

5. Без да спирате робота, налейте маслото на постоянна струя.

6. Изсипете тази смес в купата със сухите съставки и добавете накиснатите парченца фурми. Разбъркайте, докато всичко се смеси хубаво и плодовете се разпределят равномерно из тестото. Насипете течното тесто в приготвените преди това купички.

7. Кипнете вода и я налейте внимателно в тавичката за печене покрай купичките, но внимавайте да не плиснете в тестото. Трябва да достигне до средата на купичките. Покрийте здраво с алуминиево фолио, като ръбовете трябва да са хубаво затворени.

8. Печете 35-40 мин. или докато пудингът се надигне и се образуват малки дупчици по повърхността. Извадете веднага от водата и охладете купичките върху решетка за 10 мин.

За крема:

1. Разтопете маслото в средна тенджера на умерен огън. Прибавете кафявата захар и разбийте до гладкост. Варете докато захарта се разтвори напълно и сместа стане пухкава - 3-4 мин. (Внимавайте, защото захарта е много гореща и може да пръсне и да се изгорите.)

2. Налейте сметаната и разбъркайте енергично, за да се смеси всичко. Намалете огъня и оставете да къкри около 3 мин.

3. Свалете от огъня и покрийте, за да се запази топло.

При поднасяне:

1. Намажете 2-3 с.л. от крема в малка чинийка или плитка купа.

2. Обърнете чашката с пудинга в средата на съда с крема и извадете пудинга. Обелете хартията за печене, останала от дъното на съда.

3. Полейте пудинга с 1-2 с.л. крем и поднесете.

*Най-добре е да се поднесат още същия ден, в който са приготвени, но може да съхраните и в хладилника, но за не повече от 2 дни. В такъв случай, преди поднасяне, притоплете в микровълновата фурна.

 

Източник: оpensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. зае
  2. тра
  3. сот
  4. МА
  5. нар
  6. или
  7. нина
  8. пил
  9. нана
  10. риба

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта