Регистрация

Прасенце с тиквички, гъби и вино ала Шеф Манчев

Прасенце с тиквички, гъби и вино ала Шеф Манчев
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 4719

Печено свинско по оригинална рецепта на Иван Манчев с печурки, моркови, спанак и невероятна заливка от два вида вино с телешки бульон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е рецептата на Шеф Иван Манчев, с която той представи своята кухня в кампанията на Лидл Манчев срещу Шишков.

Необходими продукти:

  • 2,4 кг свинско месо (Иван Манчев прави ястието със задна четвъртинка от малко прасенце, която тази седмица е на промоция в Лидл)
  • 70 грама масло (Шеф манчев препоръчва немското Pilos)
  • 100 мл непастьоризирана бира (експертът се спира на Argus)
  • 500 грама гъби печурки
  • 250 грама моркови
  • 250 грама спанак
  • 1 глава лук
  • 1 тиквичка
  • сол и пипер на вкус
  • мащерка (прясна - 1-2 стръка)

За винения сос:

  • 200 мл вода
  • 1 кубче телешки бульон
  • 200 мл сухо червено вино (Манчев използва Tempranillo)
  • 150 мл червено десертно вино
  • 1 ч.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

1. Пуснете фурната да загрява на 180 гадуса.

2. Шпиковайте свинското месо и в прорезите разпределете 20 грама от маслото.

3. Обтрийте го хубаво със сол и смлян черен пипер.

4. Сипете 1 литър вода и бирата в тава, нарежете на едро 1 от морковите и главата лук и сложете месото да се пече в средата на фурната за 2 часа.

5. Нарежете морковите и тиквичката на полумесеци, а гъбите - на половинки.

6. Сгорещете 25 грама от останалото масло в тиган. Сипете вътре нарязаните зеленчуци, добавете наситнената мащерка, сол и пипер на вкус и оставете да се готвят, като в процеса добавите още 20 грама масло.

7. Бланширайте спанака за 15-тина секунди във вряла вода и след това го шокирайте под течаща студена, за да се запази свежестта и формата му.

8. Направете винения сос като подгреете водата, разтворите в нея бульона, добавите двата вида вино и оставите да къкри на слаб огън за половин час. След това сгъстете винената заливка като разтворите нишестето в малко вода и го добавите към соса.

9. Поднесете месото, нарязано на порции и в компанията на запържените зеленчуци в масло и шокирания спанак. Полейте мръвките с винения сос.

Рейтинг и коментари

5 отлична
12
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта