Постни палачинки от овесени ядки
Овесени палачинки без яйца и без мляко.
Бон Апети
Излъчен на 30.03.2018
Палачинки без животински продукти - тази идея звучи като кулинарно предизвикателство за постещи и вегани, но всъщност не е така трудно постижима. Вместо яйца се използва водата от консерва нахут, кравето мляко се заменя със соево и всичко си идва на мястото. Добавката от овесени ядки прави сладкиша или закуската още по-полезна храна, която може да изкуши дори и отричащите веганския режим на живот.
Първо се запичат фини овесени ядки на сух тиган и след това се смилат в блендер. Получава се ароматно едро брашно, което придава специфичното ухание на палачинките. В купа се смесват бялото брашно с бакпулвера, щипка сол и ванилия. Добавят се и ядките. В друг съд на пяна с миксер се разбива нахутената вода със захарта. Изглежда точно като бити белтъци. В трета съдинка се смесват соевото мляко с олиото и лимоновата кора. Млечната смес се налива при сухите съставки, разбърква се с шпатула, след това се добавя и подсладената нахутена пяна и пак се бърка.
От полученото тесто в намазнен с олио тиган се изпичат дебели малки палачинки. След това се поднасят с мед, кленов сироп, пудра захар или домашен мармалад. Засищат и изглеждат доста кокетно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ