Постна крем супа от печен карфиол
Пюрирана супа от карфиол на фурна с червен лук, карамелизиран чесън и розмарин.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 1 глава червен лук
- 6-8 скилидки чесън
- сол и пипер
- няколко клонки розмарин
- 4-5 с.л. зехтин или друга растителна мазнина, подходяща за термична обработка
- 800 мл зеленчуков бульон
- листа магданоз
- крутони по желание
Начин на приготвяне:
1. Разделете карфиола на съцветия и ги измийте. Подредете плътно, но без да се застъпват в тава, покрита с хартия за печене.
2. Нарежете червения лук на парчета, а скилидките чесън обелете и оставете цели. Подредете в промеждутъците на розичките.
3. Отгоре покрийте с няколко клонки розмарин и поръсете със сол и пипер. Покапете с мазнината.
4. Пъхнете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете 15-20 минути докато се появи лек загар по розичките.
5. През това време си сипете бульона в тенджера и кипнете, за да е врял. Можете да разтворите кубчета зеленчуков бульон във вода, ако не разполагате с течен бульон. Наситнете си и магданозените листа. По желание си направете крутони като пекнете нарязан на кубчета хляб, покапан с олио на тиган.
6. Когато зеленчуците са се запекли, ги прехвърлете в бульона като прибавите и листенцата на запечения розмарин. Пюрирайте. Опитайте на соленост и подправете на вкус.
7. Прехвърлете в индивидуални порции и поръсете с листенца магданоз. Добавете крутони по желание и сервирайте. Въпреки че супата е постна и може да се хапва студена, определено е по-вкусна в топъл вариант. А предварителното изпичане на зеленчуците придава уникална наситност на вкуса и карамелен нюанс.
Източник: YouTube/Frische Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ