Постна зеленчукова яхния с картофи
Пържени зеленчуци в доматен сос.
Необходими продукти:
- 4-5 картофа
- 1-2 тиквички
- 3-4 домата
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 3-4 с.л. брашно
- 1 консерва (420 г) белени домати в собствен сос
- 1-2 люти чушлета
- сол и пипер на вкус
- чубрица на вкус
- пресен босилек
- растителна мазнина за готвене (олио или зехтин)
Начин на приготвяне:
1. Пуснете картофите да се сварят, като внмавате да не ги преварите. Все пак ги очаква и втора термична обработка.
2. Доматите от консервата заедно със соса изсипете в тенджера с капак. Ако са цели или прекалено едри, ги нарежете на по-малки парчета. Не пускайте котлона под тенджерата - ще дойде и неговото време.
3. Тиквичката обелете, нарежете на кубчета и запържете в 1-2 с.л. растителна мазнина. Изсипете при доматите.
4. В същия тиган сгорещете 1 с.л. растителна мазнина и запържете нарязания на полумесеци лук. После и той отива в тенджерата.
5. Моркова рендосайте, запържете в същия тиган и изсипете при останалите продукти.
6. Пресните домати обелете и нарежете на кубчета. Тях не пържете, а директно добавете в ястието.
7. Същото направете и с лютите чушлета.
8. Сварените каротфи обелете, нарежете на хапки и запържете в 2 с.л. мазнина. После и тях пресипете в тенджерата и пуснете всичко да покъкри за 10 минути от завирането си.
9. През това време в прословутия тиган сгорещете още 3 с.л. мазнина и запържете в нея брашното. Щом започне да позлатява, налейте 1 черпак от доматения сос на яхнията и разбъркайте докато се разпаднат бучките. След това прелейте в тенджерата и гответе още 10 минути.
10. Наситнете босилека, като си запазите връхчета за украса при сервиране. Добавете го в ястието заедно с останалите подправки. Опитайте на вкус и след това можете да сервирате - както топло, така и студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ