Постен гювеч с гъби и нахут
Постна яхния с нахут и зеленчуци.
Бон Апети
Излъчен на 15.11.2017
Постна яхнийка в гювеч с много зеленчуци, различни видове гъби и зърна нахут е смелата идея на Лора, която се разгръща в предаването, за да се получи една богата на съставки манджа без животински продукти, с която да приветстваме началото на Коледния пост. Ястието е засищащо, има народен акцент и е идеално за студено време, защото се готви в пръслен гювеч и визуално действа сплотяващо на трапезата.
Първо си накисваме нахута за една нощ в хладка вода. Следва да го измием и пресипем в кипяща вода в компанията на едро нарязана глава лук. Готвим докато се свари хубаво. А през това време си правим зеленчуковата запръжка. За нея пържим в зехтин целина, лук, моркови, червена и зелена чушка и чесън. След като омекнат, сгъстяваме с малко брашно и подправяме със сол, черен и червен пипер и майорана. Добавяме доматен концентрат и белени домати на кубчета от консерва. Заливаме с вода и оставяме да покъкри.
Преминаваме към гъбената част като запържваме микс от гъби и след това ги добавяме към зеленчуците заедно с част от водата, в която са киснали сухите манатарки. Обогатяваме със зеленчуков бульон и добавяме и разварения нахут с част от водата, в която е врял. След подправяне с още сол и пипер, ястието се прехвърля в земен гювеч и се пъхва в студена фурна, която пускаме на 200 градуса. Трябва да се готви в съда под капак за 1:20 часа.
През това време си спретваме и бърз лют сос за сервиране, като в блендера слагаме пресни магданоз и копър, зелена люта чушка, чесън, лимонов сок и студено пресован зехтин. Пюрираме до получаването на НЕгладка смес. Накрая сервираме гювеча, като покапваме с пикантния сос и украсяваме с листенца пресен магданоз. Уникално ястие с вкусен бульон. Можете да поднесете и хялб за топкане в него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ