Постен бананов сладкиш с джинджифил и овесени ядки
От кекса на баба надничат банани.
Необходими продукти:
- 1 2/3 ч.ч. универсално брашно
- 2 ч.л. сода за хляб
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 1 1/2 ч.ч. овесени ядки
- 4 с.л. тъмна кафява захар
- 1/3 ч.ч. растително масло, нарязано
- 2/3 ч.ч. лек царевичен сироп
- 4 големи или 5 средни банана, много добре узрели и намачкани
- пудра захар за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 160ºС. Намаслете и постелете с хартия за печене формичка за торта с размери 18 x 28 см.
2. Пресейте брашното, содата за хляб и смления джинджифил в купа, след това добавете овесените ядки.
3. Разтопете захарта, маслото и сиропа в тенджерка на слаб огън. Бъркайте сместа докато се смеси много добре и я прибавете при брашното. Разбийте с намачканите банани.
4. Налейте тестото в приготвения съд и печете за около час или докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста. Оставете да се охлади в тавичката и обърнете сладкиша в чиния. Нарежете го на квадрати.
5. Поръсете с пудра захар по желание и поднесете.
6. Може да съхранявате сладкиша в добре покрит съд на стайна температура за 4-5 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ