Плънка и глазура за еклери
Крем за еклери от извара и ягоди.
Необходими продукти:
- 20-30 еклера или профитерола в зависимост от големината
- 600 г извара
- 150-180 г пресни ягоди
- 250 г тъмен шоколад
- 1,5 с.л. какао на прах (неподсладено)
- 1,5 ч.ч. захар
- 0,5 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. За да направите пълнежа трябва просто да пюрирате ягодите, да ги смесите с изварата и след това да претриете всичко през марля или цедка. Готовия крем приберете в пош с метален накрайник и шприцовайте в еклерите. По желание можете да подсладите сместа с пудра захар на вкус, като я вмъкнете в крема преди претриването или директно пюрирате ягодите с нея.
2. Шоколада разтопете на водна баня, след това към него прибавете какаото, захарта и водата. Върнете на котлона на слаб огън и периодично разбърквайте. Когато сместа започне да се втвърдява, махнете от огъня.
3. Можете да подредите еклерите в поднос и просто да гребвате с лъжица от шоколада и да поливате отгоре. Така се получава шоколадова решетка с неправилна форма. Можете също да взимате профитеролите един по един и да топвате едната им страна в шоколада. Не напоявайте прекалено, защото ще се разтече.
4. Глазираните еклери приберете на хладно докато шоколадът и кремът се стегнат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ