Пица с пиле и песто
Направете си пицата сами - от тестото до запечената коричка.
Необходими продукти:
- 2 скилидки чесън
- 1 чаша кедрови ядки
- 3 чаши листа босилек
- 1/4 чаша зехтин
- сол и пипер на вкус
- 4 1/4 чаши брашно
- 1 1/2 чаши топла вода
- 3 чаени лъжички мая
- 2 1/2 чаени лъжички сол
- 4 1/4 супени лъжици зехтин
- 2-3 пилешки гърди
- 1 супена лъжица риган
- 2-3 супени лъжици балсамов оцет
- пресен чесън
- сол и пипер на вкус
- моцарела
Начин на приготвяне:
1. Предварително загрейте фурната на 400 градуса. Нарежете пилето на ивички или кубчета, според предпочитанията ви. Смесете го с маринатата и оставете в хладилника.
2. Започнете да приготвяте тестото за пица като натрошите маята в топла вода и разбъркате. След около десетина минути би трябвало да има мехурчета. Смесете брашното, зехтина, солта и маята. Разбъркайте докато се оформи тесто и след това го месете около 10 минути. Сложете го в купа и покрийте с фолио. Оставете тестото около час да втаса.
3. През това време пригответе пестото като сложите чесън, босилек, кедрови ядки, сол и пипер в кухненски пасатор. Когато се получи нещо като паста, добавяйте по малко зехтин, за да се втечни. Готовото песто оставете настрани.
4. Извадете пилето от хладилника и го запържете в тиган с половин лъжица зехтин.
5. Когато тестото е удвоило размера си, ударете го с юмрук и го замесете. Разделете го и оформете топчици. От тези продукти можете да направите 6 много тънки блата или по-малко с желаната от вас дебелина. Разточете и поставете в тава за пица, направете дупчици по целия блат с вилица, полейте с малко зехтин и сложете във фурната за 5-8 минути на 400 градуса. Наблюдавайте през цялото време да не загорите тестото.
6. Извадете готовия блат и намажете обилно с пестото. Отгоре наредете пърженото пиле, а над него и резенчетата моцарела. Върнете във фурната за още 4 минути или докато сиренето не започне да бълбука. Нарежете на парчета и добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ