Сметанова пица с пилешко и моцарела
Домашна бяла пица с пилешки гърди, сметанов сос с пармезан и топинг от моцарела и лук.
Бон Апети
Излъчен на 06.06.2017
Истинската пица не трябва да прелива от продукти, за да може езикът да оцени реалния й вкус и да усети всяка нейна съставка. Ръководени от това златно италианско правило в пицарството Лора и Стоян правят нетрадиционна, но вкусна пица, замесена с домашно тесто. Така си гарантират съвършенство - в дебелината на блата, плътността на соса и вкуса на месното покривало.
Първо се замесва тестото - с вода, зехтин и суха мая, като се оставя да втаса хубаво, за да бъде пицата ефирна. И докато времето и температурата оказват своето благотворно влияние върху маята, водещите се заемат с приготовлението на мръвката. Пилешки гърди се намазват със зехтин и се овкусяват със сол и пипер. След това се запичат на грил тиган и се нарязват на парченца. После идва ред и на сметановата основа, за която се загрява течна животинска сметана заедно с настърган пармезан за сгъстител.
Следва да се разточат и подредят пиците. От използваното количество се оформят четири средни по размер пици, но ако разполагате със семейна тава, можете да си направите една доста голяма пица. След разточване тестото се намазва със сметановия сос, върху него се подреждат парчетата пилешко и отгоре се слагат резени моцарела и шайби червен лук. Ако сте загрели добре съда, в който ще печете, ви остава само да почакате 10 минути докато тестеното изкушение се сготви. По желание можете да замените лука с чушки или гъби. Когато правите домашна пица, не се страхувайте да импровизирате според вкуса си.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ