Регистрация

Пита със сирене и босилек

Пита със сирене и босилек
Средно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 3958

Българска погача със сирене, подправки и златиста коричка със семена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • около 800 грама брашно
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 пакетче /10 гр/ суха мая
  • 3 яйца
  • 5 супени лъжици олио
  • 100 грама разтопено масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 супена лъжица сол
  • 100 мл хладка вода
  • 1 супена лъжица оцет
  • 200 грама сирене
  • босилек

Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното. Добавяме захарта, солта, сухата мая, разбъркваме и правим кладенче от тази смес. В него изсипваме 2-те цели яйца и белтъка на третото (жълтъка оставяме за намазване на финала), затопленото мляко, олиото, малко от разтопеното масло,  хладката вода и оцета. Омесваме меко и еластично тесто и го оставяме да втаса на топло за около 1 час,  докато удвои обема си.

Втасалото тесто разделяме на 3 равни топки. Разточваме всяка на правоъгълна кора с размери около 30 на 50 см.

Първата разточена кора намазваме с разтопено масло. Върху  нея поставяме втората кора и отново намазваме с разтопено масло. След като поставим и третата кора, поръсваме натрошеното сирене и босилека. Завиваме на руло, което осукваме и увиваме като охлюв. Поставяме го внимателно в намаслена тавичка с диаметър 26 см.

домашна вита питка със семена и сирене

Така получената питка намазваме нежно със силиконова четчица и  разбитият жълтък, поръсваме със сусам или маково семе  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.

изпечена питка в български дом

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта