Пирожки с кисело зеле и свинска мас
Мазни руски банички с плънка от зеле, картофи и кашкавал.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г бяло брашно
- 100 г пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. сол
- 80 г масло
- 70 г свинска мас (разтопена)
- 80 мл хладка вода
За плънката:
- 200 г кисело зеле
- 100 г кашкавал или друго жълто сирене по желание
- 1 картоф
- 1 глава лук
- 1/2 ч.л. ким
- щипка индийско орехче
- сол и пипер на вкус
Допълнително:
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Пресейте заедно двата типа брашно и ги смесете с размекнатото на стайна температура масло и разтопената сланина. С ръце оформете от сместа маслени трохи.
2. Постепенно налейте водата и замесете тесто. Оформете го на топка и приберете в найлонов плик или стреч фолио в хладилник докато приготвите плънката.
3. Наситнете киселото зеле, нарежете картофа на много малки кубчета, лука наситнете, а кашкавала - рендосайте. Смесете зелето с картофа и лука и овкусете с подправки. Можете да добавите и лют пипер по желание.
4. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса и си застелете голяма тава с хартия за печене.
5. Разделете тестото на 5 сравнително равни части и от всяка разточете кора с диаметър около 18 см.
6. Разбийте си яйцето в отделна купичка и си топнете в него силиконовата четка.
7. Напълнете половинката на всяка кора с част от плънката, като си оставите борд от 1 см. Поръсете и с кашкавал. Намажете крайщата с разбито яйце и прехлупете, за да се образува пирожка. Прехвърлете в тавата и намажете коричката с разбито яйце. По желание можете да поръсите със семенца.
8. Печете около 35 минути или докато не прецените, че мазните банички са готови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ