Пиле Тика Масала
Вкусна индийска рецепта за пиле.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян червен пипер
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сол
- 1 парче джинджифил, счукан (с дължина 1,3 см) или 1 ч.л. джинджифил на прах
- 750 г пилешки гърди, обезкостени и без кожата, нарязани на кубчета от по 2,5 см
За соса:
- 1 с.л. неосолено масло
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 чушле халапеньо, счукано
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. сол
- 1 консерва (226 г) доматен сос
- 1 ч.ч. сметана за разбиване
- 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
На маринатата:
1. Смесете киселото мляко, лимоновия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в затваряща се найлонова торбичка и разклатете. Оставете да престои 15 - 30 мин.
2. Прибавете пилешкото, мариновайте в хладилника за около 1 час или повече.
3. Набодете месото на шишчета и печете до готовност на скарата (или в оребрен тиган).
4. Разтопете маслото в голяма и дълбока тенджерка на умерен огън, прибавете чесъна и халапеньото и гответе 1 мин.
5. Сложете кориандъра, кимиона, червения пипер, гарам масалата и солта.
6. Изсипете доматения сос и оставете да къкри 15 мин., след което добавете сметаната. Варете на слаб огън, докато сосът се сгъсти - около 5 мин.
7. Прибавете изпеченото пилешко в соса и варете на слаб огън докато се затопли.
8. Поднесете върху ориз басмати или с хляб Наан (или друг вид хляб по избор).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ