Печено пиле в сметана с чесън и билки
Чесново пилешко в сметанов сос с магданоз и кориандър.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- сол и пипер
- олио
- 30 г листа кориандър (може и магданоз)
- 30 г листа магданоз
- 6 скилидки чесън
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. мента или риган на прах
- 500 мл готварска незаквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Пилето разделете на две бутчета с част от хълбоците и на две парчета през средата на гърдите, така че да остане филето и крилата по тях. Това са си 4 много сочни порции. Махнете долната част на крилата и почистете от перушинки при необходимост.
2. Обтрийте пилето със сол и пипер, похлупете с лист стреч фолио или найлон и съвсем леко, без да натрошавате костите, начукайте колкото да слегнат мръвките.
3. Сипете малко мазнина на дъното на тиган с огнеупорна дръжка или тава. Загрейте добре на умерен огън и запечатайте пилешките парчета за по 5 минути от страна.
4. Докато се готвят в купа смесете наситнеите листа магданоз и кориандър (или само магданоз) с намачкания чесън и сухите подправки. Залейте със сметаната и разбъркайте.
5. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
6. Когато месото е готово, залейте със сметановия сос и разпределете чесъна и подправките равномерно върху мръвките.
7. Печете за половин час и е готово.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ