Пиле кохита фахита и пържен боб
Тортиля с пилешки гърди с подсладител и люти чушки, поднесени с бобена гарнитура.
Необходими продукти:
За фахита:
- 450 г пилешки гърди, нарязани на парчета с размер 2.5 см
- 2 чушки (камби), нарязани
- 1 глава червен лук, нарязан на резени
- 1¼ чашa магданоз, нарязан на ситно
- 1/3 чаша олио от гроздови семена
- 5 с. л. лимонов сок
- 3 с. л. нектар от агаве (био подсладител, който се продава в магазините за диетични и диабетични храни)
- 2 ч. л. сол кашер (или обикновена)
- 1½ с. л. смлян кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чили на прах
- 1 с. л. лют червен пипер
- 2 чушки халапеньо, смлени
- 3 скилидки чесън, смлян
- 8 царевични питки (тортили), с размер 20 см всяка, топли
- 150 гр. сирене кохита, натрошено (тъй като се намира доста трудно на нашия пазар, можете да го замените с друго по ваш избор)
За боба:
- консерва от 450 г пържен боб без мазнина
- 1/2 чаша кориандър, млян
- 2 скилидки чесън, смлени
- сок от 1 лимон
- кората от 2 лайма
- 1/4 чаша лека заквасена сметана
- кашерна сол (може и морска или обикновена)
Начин на приготвяне:
1. Смесете лъжичката чили на прах, чушките халапеньо, чесъна, червения пипер, кимиона, солта, лимоновия сок, нектара от агаве, олиото от гроздови семена, червения лук, чушките камби и магданоза в много голяма купа. Добавете пилешкто месо, покрийте и оставете да се маринова в продължение на поне 2 часа или през нощта.
2. Загрейте тигана на средна температура и добавете олиото за готвене. Изсипете маринованото пилешко месо и зеленчуците в тигана. Пържете в продължение на 5-7 минути, докато сокът от пилешкото месо се избистри, а зеленчуците леко омекнат.
3. Изсипете бобa в тиган, разбъркайте леко и включете котлона на средно висока температура. Пържете около 5-7 минути, докато бобът се сгорещи и се появат малки мехурчета. Накрая добавете магданоза, лимоновия сок и кора, и заквасената сметана, и бъркайте, докато се смесят с боба.
4. Сервирайте пилето върху тортила питките, като поръсите отгоре със сирене кохита. Добавете пържения боб отстрани за гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ