Пиле допиаца - традиционна индийска рецепта
Панирано пиле в извара се валя из пържени зеленчуци с индийски подправки.
Необходими продукти:
- пиле – 1 кг
- джинджифил/чеснова паста – 2 с.л.
- лук – 600 г (2 средни глави)
- извара – 200 г (разбита)
- червено чили на прах – 1 ч.л.
- сол на вкус
- куркума – 1 ч.л.
- зелени чили чушки– 5 бр (по-малко ако не обичате толкова люто)
- кимион на прах – 1 ч.л.
- кориандър – 1 ч.л.
- дафинов лист – 2 бр
- олио – 125 г
- гарам марсала микс (смлян)
- зърна пипер – 10
- зелен кардамон – 4 бр
- канела -3 см
- скилидка чесън – 10 бр
Начин на приготвяне:
1. Разбийте изварата. Оваляйте и оставете в нея парчетата пиле. Оставете настрани.
2. Нарежете половин глава лук на дебели кръгли резени, а другата половина на тънки.
3. Загрейте олиото в тигана и изпържете дебелите резени лук на средна температура докато омекнат, но без да покафенеят. Извадете ги и ги оставете настрани.
4. Добавете тънко нарязаният лук и дафиновия лист и пържете до постигане на златисто-кафяв цвят.
5. Добавете джинджифила/чесновата паста и пържете докато острата миризма изчезне.
6. Добавете куркумата, чилито на прах, кимиона, кориандъра и пържете.
7. Добавете пилето с изварата, поръсете с нарязаните зелени чили чушки. Добавете солта, покрийте и оставете да къкри, докато течността се изпари.
8. Добавете пържения лук и микса гарам марсала. Гответе още 2-3 минути на ниска температура.
9. Сервирайте с ориз и индийски хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ