Пилешко филе с ориз, сметана и гъби
Пилешки хапчици в гъст сос от заквасена сметана с печурки, чесън и лук.
Необходими продукти:
- 3 пилешки гърди около 800 грама общо
- 1/2 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 с.л. олио
- 1 глава лук
- 3 с.л. олио за готвене
- 60 г масло
- 500 г пресни печурки или друг вид гъби по желние
- 3 скилидки чесън
- сол и пипер
- 1,5 с.л. брашно
- 400 мл вода
- 1 малка купичка заквасена сметана - около 150-200 мл
- листата на връзка магданоз
- бял ориз за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на напречни филета с дебелина около 2 см. Не е необходимо да са малки. Прехвърлете ги в купа, поръсете с по 1/2 ч.л. сол и черен пипер, червения пипер и залейте с 1 с.л. мазнина. Разбъркайте и оставете настрана да се мариноват.
2. Гъбите нарежете на шайби, а лука на кубчета.
3. Сгорещете 3 с.л. растителна мазнина за готвене в голям тиган на силен огън. Положете филетата и пържете за по 3 минути от страна. След това разбърквайте запечатаните месца още 2 минути в тигана. После ги извадете в купата от мариноването и намалете котлона на умерен огън.
4. Положете маслото в тигана и бъркайте докато се разтопи. Добавете лука и гответе 5 минути като мешате периодично. След това вкарайте и гъбите и гответе още 4 минути. Добавете чесъна, минат през преса или намачкан в хаванче. Оставете тигана на спокойствие за 3 минути.
5. Овкусете със сол и пипер и поръсете брашното. След това постепенно при непрестанно бъркане налейте врялата вода. Мешайте докато сосът се сгъсти.
6. Добавете заквасената сметана и я разбъркайте докато се превърне в гладък сос. Върнете пилешкото и размешайте със соса. Намалете котлона на слаб, сложете капак и оставете ястието да се готви 10 минути.
7. Разпределете в индивидуални порции, като поръсите с листа пресен магданоз. По желание сервирайте в чиниите и сварен бял ориз за гарннитура. Сосът попива в него много апетитно и отпада необходимостта от поднасяне на хляб. Ако пък искате съвсем диетично ястие, поднесете в компанията на прясна салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ