Пилешки стрипсове - панирани хрупкави гърди
Пържени пилешки филенца с панировка от брашно и подправки.
Необходими продукти:
- 500 г пилешко филе
- 1 яйце
- 80 мл кисело мляко + 20 мл вода или 100 мл кефир
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. кетчуп
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух джинджифил
- 1 ч.л. червен пипер (може и пикантен)
За панировката:
- 130 г брашно
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 с.л. сладък червен пипер
- около 400 мл олио или друг тип растителна мазнина за дълбоко пържене
- сос от вид по желание за поднасяне (кетчуп, барбекю, млечен, чеснов, майонезен)
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете напречно на тънки дълги парчета. Дебелината трябва да е около 1/2 см., а дължината - колкото си е на гърдата.
2. В купа чукнете яйцето, разбийте с тел и добавете кефира/киселото мляко с вода и изброените сосове и подправки. Разбъркайте хубаво и накиснете пилешките филенца за половин час в тази смес, като ги овъргаляте добре. Приберете в хладилника да се мариноват.
3. Смесете брашното с изброените подправки за панировката и разбъркайте хубаво.
4. Сгорещете на умерен към силен огън растителната мазнина в неголям тиган - трябва да се получат условия за дълбоко пържене - храната да се потапя и да потъва напълно в олиото.
5. Без да отцеждате особено много пилешкото от маринатата, овалвайте в брашнената панировка много добре и пускайте в сгорещената мазнина. Пържете около 2-2:30 минути и вадете с щипки в чиния, застлана с домакинска хартия.
6. Поднесете топло със сос по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ