Домашен мармалад от сини сливи
Домашно сладко от сини сливи на фурна.
Домашните конфитюри, сладка и мармалади са хитър начин да приберете свежа реколта за зимата. Сините сливи вече презряват и е време с остатъка от тях да се запасят студените месеци от годината. Ето защо в канала Dazzle Spoon предлагат лесна и бърза рецепта за сладко от сливи. Прави се на фурна, за да не се налага да миете печката. За съжаление няма да е добре, ако се застраховате и с капак, който съвсем да спре пръскането. Но поне нямате ангажимент през по-голямата част от готвенето.
Сливите се измиват и се разполовяват. Почистват се от костилките и половинките се пускат в голяма тенджера. Поръсват се със захарта и се пъхват за час и половина в предварително загрята на 220 градуса фурна. Изваждат се след като това време изтече и се разбъркват с 1 с.л. оцет. Връщат се на същата температура за още 30 минути. Направете тест за гъстотата, като капнете от соса върху чиния. Ако не се разтича на река, значи сладкото е готово.
Насипете го вряло в стерилизирани буркани плътно до началото на резката. След това завъртете капачките и оставете бурканите обърнати за една нощ. Можете да ги стерилизирате като ги пъхнете в последните 10 минути от готвенето на сливите във фурната със сипана 1 с.л. вода на дъното. Капачките пък стерилизирайте като ги залеете с вряла вода в купа. Точните продукти ще разберете от видеото по-горе. А после се похвалете с домашен мармалад от сини сливи - идеален за мекици, палачинки, пържени филийки и още вкусни глезорийки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ