Постно кисело зеле със сини сливи и ориз
Мързеливи сарми - печено кисело зеле с ориз и сливи на фурна.
Бон Апети
Излъчен на 12.12.2017
Зимна манджа без животински продукти и с народен акцент показват Лора и Стоян като правят една българска гозба от кисело зеле на фурна с ориз и сушени сини сливи. Ако ви звучи странно да се комбинират сладките сокове на плодовете със солените и леко кисели на зелето, то тази рецепта е вашия шанс да се убедите, че съчетанието на тези два продукта е идеално балансирано и носи удоволствие на небцето. А оризът в рецептата се слага само за да създаде гъстота. Ето как да си сготвите тази зимна българска рецепта, особено подходяща, ако спазвате пости или ще храните вегетарианци и вегани.
В тенжерка се сгорещява олио и в него се запържва наситнен лук. Добавя се ориз, готви се до прозрачност, налива се вода и се готви докато оризът се развари наполовина. През това време си нарязвате голяма кисела зелка на ситно. След това я добавяте в тенджерата заедно със сините сливи. Овкусява се с дафинов лист, ким, сол, червен и черен пипер. Налива се още олио и се изчаква сместа да се загрее.
Следва да прехвърлим ястието в тавичка и да го пъхнем в загрятата на 180 градуса фурна за 30-40 минути. После е готово за хапване - лекичко, апетитно и засищащо - идеална вечеря!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ