Пилешка дроб сарма със заливка
Дроб сарма с пилешки карантии или дроб сарма от пилешки дробчета и сърчица с ориз и булгур.
Дроб сарма с пилешко прави Миро в канала Готвене за начинаещи като залага на пилешки сърца и дробчета, които заменят традиционните агнешки карантии в рецептата. Така ястието се готви по-бързо, угажда на хората, които не харесват агнешко месо и е доста по-евтино. Въпреки че рецептата е пролетна, можете да си я направите във всяка част от годината и да се насладите на комбинацията от пилешки субпродукти с варива.
Сърцата се почистват, измиват и изсипват в тенджера. По 1/2 кг сърца и дробчета ще са достатъчни. Заливат се с вода, кипват се на силен котлон, огънят се намалява след завиране на слаб към умерен и се варят 30 минути. На 15-тата минута се добавят и дробчетата, които изискват по-кратка термична обработка. А докато карантийките къкрят, се прави запръжката.
Наситнен лук се задушава в масло и олио с чесън. Добавят се 300 г добре измит ориз и 150 г булгур или само 420 г ориз. Пържи се до оцъкляне, овкусява се с подправки и се залива с врял бульон. За цялото ястие ще ви е необходим около 1,2 л бульон. Сварените дробчета и сърчица се наситняват и се добавят в тигана при лука с ориз. Готвят се няколко минути, фиксират се допълнително с подправки и съдържанието на тигана се прехвърля в тавичка.
Ястието се залива с останалия бульон и се пъхва в предварително загрята фурна. Готви се докато варивата попият бульона - около 20-25 минути. Следва да се направи заливка - от кофичка кисело мляко с яйца. Сармата се залива и се прибира в печката за още 10-15 минути до образуването на апетитна коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ