Пилето на генерал Цзо
Китайска рецепта с мариновани пилешки хапки.
Необходими продукти:
- 800 г месо от пилешки бутчета, нарязано на хапки
- 3 ½ чаши олио
- 8-12 сушени китайски люти чушки, нарязани на ситно, ако предпочитате ястието да е люто или цели, ако не сте почитател на пикантните храни.
- ¼ сечуанска люта чушка, смачкана или цяла в зависимост от личните ви предпочитания.
- ½ чаша ситно нарязан лук
- около 2 чаши японска галета „Панко”
- нарязан лук и кориандър за гарниране
- 2-3 шепи ядки кашу
- 1 шепа нарязан лук и кориандър на вкус
За маринатата:
- 1 голямо яйце, разбито
- ¼ ч. л. сол
- 1 щипка бял пипер
- 2 с. л. царевично нишесте
За соса:
- 2 с. л. тъмен соев сос
- 1 с. л. млян чесън
- 1 с. л. настърган пресен джинджифил
- 2 с. л. сос „Хойсин”
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. оризов оцет
- 1 ½ ч. л. лъжички китайско оризово вино „Шаосин”
Начин на приготвяне:
1. Смесете съставките на маринатата и залейте с нея пилешкото месо. Разбъркайте, за да се овкусят добре всички хапки и оставете настрани за поне 15 минути.
2. В дълбока купа смесете всички съставки за соса и оставете настрани.
3. Загрейте олиото (можете да използвате фъстъчено олио) в уок на силен огън докато започне да пуши.
4. Една по една оваляйте пилешките хапки в галетата. Притиснете плътно, за да не изпада галетата в олиото, след което поизтръскайте да паднат излишните частици. Изпържете пилешките хапки в сгорещеното олио до златисто. Не е необходимо да са напълно изпържени, по-късно ще последва нов етап на топлинна обработка.
5. Излейте от тигана почти цялото олио, оставете само около 3 с. л. и отново върнете на котлона и включете на силен огън. Когато олиото започне да пуши отново, добавете лютите чушки и ги запържете докато усетите аромата им. Добавете кашуто и пържете докато добие златист цвят.
6. Прибавете пилешкото месо и продължете да пържите докато чушките започнат да изглеждат леко прегорели.
7. Разбъркайте леко соса и залейте с него сместа в тигана. Разбъркайте, за да се овкусят всички хапки, след което добавете ситно нарязания лук. Разбъркате отново и пържете докато лука е почти готов.
8. Сервирайте ястието горещо, гарнирано обилно със ситно нарязан лук и пресен кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ