Пикантни стриди с черен боб
Пикантни стриди по китайски с лук, чили и чесън.
Необходими продукти:
- 5 стръка зелен лук, бялата и зелената част, почистени, 2 цели и 3 нарязани ситно
- 4 филийки с дебелина 0,3 см пресен и обелен джинджифил, плюс 1 парче от 1,3 см обелен и нарязан наситно пресен джинджифил
- 6 пресни или замразени стриди с черупките
- 3 с.л. зеленчуково олио
- 3 скилидки чесън, обелен и счукан
- 2 ч.л. намачкан черен боб
- 1 с.л. почистени от семената и ситно нарязани червени или зелени люти чилита
- 1 с.л. ситно нарязан кориандър
- 1 1/2 с.л. захар
- 1 с.л. оризово вино или сухо шери
- 1 с.л. соев сос
- 1/4 ч.ч. пресен или консервиран пилешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Кипнете 4 ч.ч. вода в уок на силен огън. Прибавете целия зелен лук, джинджифиловите филийки и черния боб. Гответе докато получите консистенцията на гъст сос.
2. Кипнете около 2,5 см вода на дъното на азиатски уред за варене на пара. Загрейте 2 с.л. зеленчуково олио в уок на силен огън. Прибавете ситно нарязания зелен лук, чесъна и черния боб и запържете като разбърквате докато лукът омекне - около 20 секунди. Прибавете чилито и кориандъра и запържете като разбърквате до омекване на кориандъра - около 20 секунди. Прибавете наситнения джинджифил, захарта, оризовото вино, соевия сос и бульона и оставете да заври. Изсипете този сос върху стридите. Сложете стридите с черупките в чиния, поставете ги в уреда за варене на пара, покрийте и задушавайте докато побелеят - около 1 - 1 1/2 мин.
3. Сгорещете оставащото 1 с.л. зеленчуково олио в малко тиганче на силен огън, полейте стридите и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ