Печено пиле с чесън и моркови
Пиле на фурна с пържен лук, цели чесънчета, моркови и сос от бяло вино.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 40 скилидки чесън (необелени)
- 2 с.л. зехтин
- 8 малки глави лук
- 150 мл вермут или бяло вино
- 150 мл пилешки бульон
- 1/2 ч.л. ким по желание
- 1 лимон
- 4 малки морковчета
- сол и черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус (най-вкусно става с пушен или кайенски)
Начин на приготвяне:
1. Измийте пилето и го подсушете с домакинска хартия. Обтрийте го вътрешно и външно с подправките.
2. В тенджера с огнеупорни дръжки запържете пилето в сгорещения зехтин от всички страни.
3. Извадете пилето от съда и в останалата вътре мазнина запържете необелените скилидки чесън и главите лук (ако са наистина по-малки, ги оставете цели, като просто ги обелите).
4. Изсипете в тенджерата виното и пилешкия бульон, без да вадите лука и чесъна и изчакайте да кипнат.
5. Върнете пилето в съда и добавете лимона, нарязан на колелца. Сипете и кима и още подправки по желание и пъхнете във фурната на 190 градуса под капак или увито във фолио.
6. След 45 минути добавете морковите - цели или разполовени по дължина. Оставете да се готви без капак още 15 минути на същата температура.
7. Извадете птицата в блюдо и щедро залейте със соса от печенето. Поднесете със зеленчуците от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ